Bedøvelse

Hva slags bedøvelse setter dere? Hva slags stoffer inneholder den? Gjør det vondt?

Det er noen av de spørsmålene vi veldig ofte får fra personer som ønsker å komme ned til oss eller som allerede er på plass her i Krakow og begynner å gjøre seg klar for sin første time med behandling.

Svaret er at vi har flere typer og det er litt opp til pasienten selv å velge hva slags type bedøvelse man ønsker.

Den mest konvensjonelle teknikken er den vi alle kjenner fra tannlegestolen. En sprøyte satt for å bedøve et området rundt en tann – også kalt lokalbedøvelse.
For oss er det viktig å eterstrebe at bedøvelsen blir satt riktig, legen venter så lenge at stoffet får tid til å virke og ikke minst at vi bruker det medikamentene som til enhver tid er det beste for pasienten.

Per i dag så er det et amrikansk/tysk selskap, kalt 3MESP, som vi mener har det beste og reneste bedøvelsesmidlet. Med beste mener vi det stoffet som har kjappest responstid og er enklest å kontrollere og med renest mener vi det stoffet som har minst mulig slagstoffer og skadelige bivirkninger. Ubistein er ett stoff som scorer veldig høyt på alle testene som utføres rundt omkring i verden i dag og som uten tvil er det reneste stoffet på markedet.

Hvis man ikke ønsker vanlig bedøvelse så har vi en mulighet til å bruke ett mer avansert system.

Computer-Controlled Local Anaesthesia Delivery Systems eller Tryllestaven som den også kalles.

Dette er ett system hvor bedøvelsen reguleres av en datamaskin og hvor det settes en nål og bedøvelsen blir pumpet inn samtidig som at tannlegen arbeider. Denne lille datamaskinen registrerer nerveimpulsene i det aktuelle området og kan på den måten observere at pasienten er i ferd med å få smerter – øke doseringen – og igjen registrere lavere aktivitet i nervene. Tannlegen får beskjed umidelbart og kan til enhver tid holde kontroll på mengden på bedøvelse som er brukt.

Spesielt når man behandler jeksler langt bak i underkjeven (der bedøvelse kan være vanskelig å sette) eller om man sliter med tannlegeskrekk, så er dette et veldig godt alternativ. Vi kan garantere behandling helt uten smerter (og nesten helt uten nåler) og pasienten slipper også å gå med bedøvelse etter endt behandling, da denne går ut nesten umidelbart tannelgen er ferdig med sine prosedyrer. Bakdelen er selvfølgelig at det tar litt lengre tid for pasienten å sitte i tannlegestolen.

 

Lystgass

Lystgass er noe vi bruker, gjerne i kombinasjon med andre bedøvelsesmidler, hvis pasienten sliter med angst for tannlegen. Det kan også være en god løsning for pasienter med store allergiplager og som reagerer på andre stoffer vi bruker.

Lystgass er en veldig behagelig måte å starte behandlingen på. Vi kan holde pasienten på slik gass i opp til en time, og pasienten trenger kun fem til ti dype «magedrag» og bedvelsen er ute av kroppen.

Denpro - Lystgas

 

Consious Sedation

For pasienter med stor tannlegeangst, eller skal gjennomføre prosdyrer som strekker seg over ett langt tidsrom, så er denne bedøvelsesformen et veldig godt alternativ. Det er også et alternativ for pasienter som har medisinske diagnoser som gjør det vanskelig å gjennomføre behandlingen som f.eks. høyt blodtrykk, parkinson.
 
Les mer om denne formen for bedøvelse under vår seksjon om tannlegeskrekk.