Konservativ behandling

Med konservativ tannbehandling så menes det, litt enkelt sakt, å ta vare på tennene. Dette gjør vi ved å tette hull, fjerne karris, skifte gamle fyllinger samt styrke tannhalser.

Materialet som brukes for å tette hull er som oftest compositt. Før det kan settes på, så må overflaten på tannen renses og forsikig slipes og poleres slik at det ikke ligger noe bakterier igjen. Deretter tørkes overlaten, compositten varmes opp til den blir myk slik at tannlegen kan forme den og etterhvert satt på plass med hjelp av lim og materialet herdes fast til tannen.

For å tette mindre hull eller erstatte mindre deler som har falt av, så er compositt den vanligste måten å gå frem på – Dette blir også referert til som «hvite fyllinger».

Hvis store deler av tannen er ødelagt, blit brister i tannveggen, eller hullet er dypt så vil det være aktuelt å bruke et annet materiale enn plastikk. Ved såkalte inlay, onlay eller fasetter så brukes det somregel ett sterkere materiale, porselen.

Fordelen med denne teknikken er at man får ett helt perfekt resultat når fyllingen lages. Tannlegen tar ett avtrykk av tannen, som sendes til laboratoriumet vårt. De vil da lage en fylling i porselen som brennes og poleres. Justeringen gjøres i laboratoriumet (hvor vi har en modell av den tannen som behandles) og tannteknikkeren kan «prøve» fyllingen på modellen før den sendes tilbake til oss.

Når så pasienten kommer tilbake, (denne prosessen tar minimum 24 timer) så kan vi sementere fyllingen på plass.

Ved bruk av porselen får man et bedre resultat, porselen skifter ikke farge noe man må forvente av en fylling i compositt. Den tar vare på tannen på en bedre måte, siden man bruker ett materiale som er like hardt og slitesterkt som emaljen på den naturlige tannen.

Ved vår klinikk er det standard prosedyre å bruke kofferdam. Dette er en liten gumihette som settes på den tannen som behandles og som gjør det umuilg for tannlegen å være uheldig og at deler av tannen eller deler av matrialet som brukes, havner i pasientens svelg. Dette er spesielt viktig ved skifte av gamle fyllinger i amalgam. Ved å bruke dette sikerhetstiltaket så slipper man at rester av amalgam kommer ned i pasientens svelg når man «sliper ut» en fylling av amalgam. Les mer om amalgam i tennene her. (Link to the subpage about amalgam)

Videre er det selvføgelig standard prosedyre å sette bedøvelse før man utfører slik behandling. Les mer om våre bedøvelses-systemer her.