Husk dette

Her har vi listet opp noen enkle huskeregler som kan være grei å ta med seg før man legger ut på sin reise til oss her i Krakow.

1. Ta med deg pass. Det er strengt tatt ikke nødvendig å ha med seg pass når man reiser innad i Schengen-området, men det kan likefult være greit å ha med seg som legitimasjon.

2. I Polen er valutaen Zloty (PLN). Enkelte steder kan man bruke Euro (bl.a. hos oss) men på de aller fleste steder er det kun polske zloty som er egnet valuta.

3. Vent med å veksle til Zloty før du kommer til Polen. Vi anbefaler deg ikke å veksle til polsk valuta før du reiser. Samme gebyrer men veldig ofte dårligere kurser gjør at du taper penger på å veksle f.eks. på gardermoen.

4. Hvis mulig, ta med deg to forskjellige betalingskort. De aller fleste steder tar både VISA og MasterCard, men noen minibanker kan være vanskelig noen ganger. Så om mulig, ta med deg to forskjellige kort.

5. Ta med deg litt Norske Kroner (sedler). I tilfellet du ikke får til å ta ut penger på flyplassen, så er det alltid mulig å veksle til lokalvalutta når du kommer ned. Får du til å ta ut penger på minibanken, så kan de norske sedlene bli med hjem.

6. Vi snakker både norsk og engelsk. Men det gjelder ikke alle som tilbyr noe her i Krakow. Så ta med deg litt tolmodighet når du reiser nedover – ikke alle snakker norsk.

7. Selve Krakow sentrum er veldig trygt. Lite kriminalitet og mye politi. Men husk – En servitør eller en hotelresepsjonist tjener fra 3.000 til 5.000 norske kroner i måneden, så det er ikke veldig lurt å ha med deg alt for mye kontanter på deg.

8. Husk at selv om du er i Polen og det aller meste er veldig billig her nede, så er det fortsatt ikke gratis. Spesielt hvis det er snakk om varer som er importert så er ikke forskjellene så store som man kanskje kan forvente.

9. Den polske mentaliteten er litt annerledes enn den norske. At noe er «umulig» trenger ikke å bety annet enn at dette er noe som trenger litt mer tid å ordne enn vanlig. Videre så trenger de ikke nødvendigvis å være sint og sur – selv om de kanskje kan se ut slik noen ganger.

10. På restauranter, kaffeer og barer så er det forventet at man skal tipse litt. Fra fem til femten prosent er vanlig.